Complexe aangifte of fraude: fiscus achtervolgt je voortaan 10 jaar

Gepost op

De Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, heeft aangekondigd enkele wetswijzigingen te willen doorvoeren voor wat betreft de fiscale procedure om op die manier de positie van de fiscale administratie te versterken. Op vandaag is het wetsvoorstel hangende in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Ruimere algemene aanslag- & onderzoekstermijn

De algemene termijn waarbinnen de administratie een aanslag kan vestigen is drie jaar. Deze termijn blijft in principe behouden. Echter zal deze algemene aanslag- en onderzoekstermijnen wel worden uitgebreid van drie naar vier jaar in geval van een laattijdige aangifte. Wanneer een aangifte net als ‘laattijdig’ kan worden beschouwd, moet nog het voorwerp uitmaken van verdere verduidelijking.

Verlenging naar 10 jaar

Naast de algemene termijn, wordt ook de bijzondere aanslag- & onderzoekstermijn verlengd. Deze bedraagt op heden zeven jaar, maar zou worden verlengd naar tien jaar. De verlengde termijn zou van toepassing zijn in geval van fraude of voor ‘complexe aangiftes’.

Opnieuw zal het begrip ‘complexe aangifte’ nog verder moeten worden verduidelijkt. Uit de eerste commentaren van de minister blijkt dat het zou gaan over grensoverschrijdende dossiers. Op vandaag slaagt de fiscus er blijkbaar niet om deze dossiers binnen de huidige termijn van zeven jaar afgerond te krijgen. Hierbij kan men zich de vraag stellen of dit niet eerder te wijten is aan de middelen die de administratie en rechtbanken ter beschikking hebben om dossiers efficiënt te kunnen afronden in plaats van de termijn zelf.

Andere maatregelen

Voor het overige zal de fiscus voortaan ook via datamining gegevens uit het UBO-register kunnen halen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.