Voorafbetaling belastingen: info & voorwaarden

De belastingdienst moedigt ondernemers aan om aan een voorafbetaling van de belasting te doen. Zo worden verrassingen en extra kosten bij de eindafrekening vermeden. Concreet wil dit zeggen dat  ondernemers hun belastingen niet in het aanslagjaar, maar in het inkomstenjaar betalen. Als u de voorafbetaling correct doet of overlaat aan een boekhouder van Ac|s, kan u een bonificatie of een belastingvermindering krijgen en een belastingvermeerdering voorkomen.

De voorwaarden voor een belastingvermindering

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om te kunnen genieten van een bonificatie:

  • U moet ervoor zorgen dat u meer vooraf betaalde dan nodig was. Enkel het deel dat u meer betaalde, komt in aanmerking voor een bonificatie.
  • Het deel dat u meer betaalde moet kleiner of gelijk zijn aan het bedrag dat u nog verschuldigd bent aan de fiscus.

De uitzonderingen op dit systeem zijn eerder beperkt. Wel hebt u als starter het voordeel dat u gedurende drie jaar vrijgesteld bent van belastingvermeerderingen, en terwijl wel nog van belastingverminderingen kan genieten als u vrijwillig voorafbetalingen doet.

Hoe moet ik aan voorafbetalingen van belastingen doen?

Voorafbetalingen van belastingen kunnen ten laatste op vier verschillende tijdstippen uitgevoerd worden bij ondernemingen waarvan het boekjaar samenvalt met het kalenderjaar. Algemeen geldt: hoe eerder u vooraf betaalt, hoe groter de belastingvermindering en hoe kleiner de belastingvermeerdering. Daarnaast is het bedrag dat u vooraf betaalt van belang, want ondanks dat u door veel vooraf te betalen een verhoging van de belastingen vermijdt, ziet u dit bedrag ook pas terug na gemiddeld twee jaar, zonder interesten. Vooraf een goede raming maken met  behulp van een boekhouder, en eventueel bijsturen aan het einde van het jaar, loont dus zeker de moeite.

De rol van de boekhouder bij voorafbetalingen

Gedurende dit hele proces speelt uiteraard de boekhouder of accountant een belangrijke en sturende rol. Ac|s Accountants kan dankzij zijn jarenlange ervaring in accountancy & fiscaliteit concreet advies verlenen inzake voorafbetalingen van belastingen en dit indien gewenst voor u opnemen. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen via het formulier of met een kantoor in uw buurt indien u meer inlichtingen wenst over dit onderwerp, of interesse hebt in een samenwerking.

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Desmedtstraat 23, 2320 Hoogstraten
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout

Blijf up to date!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.