Wanneer zijn restaurantkosten aftrekbaar?

Gepost op

Een zakenetentje is een uitstekende manier om een moeilijk contract te onderhandelen. De restaurantkosten die u daarbij maakt zijn echter maar gedeeltelijk aftrekbaar. We zetten de regels nog even kort op een rijtje.

Beperking tot 69 %

De aftrek van beroepsmatige restaurantkosten is beperkt tot 69 %.

Wanneer en met wie?

Alleen restaurantkosten met een beroepskarakter zijn aftrekbaar. Houdt u een etentje met een privékarakter, dan kunt u de kosten helemaal niet inbrengen. Hier geldt immers de algemene regel dat kosten alleen aftrekbaar zijn als ze gemaakt worden om een beroepsinkomen te verwerven of behouden.
Dat houdt in dat wanneer u uit eten gaat en met wie een invloed heeft op de aftrekbaarheid:

Wie: Een etentje met uw familie heeft normaalgezien een privékarakter, ook al is het in feite niet uitgesloten dat u zaken doet met familieleden. U kunt de kosten dus niet aftrekken. De fiscus is daar nogal streng in: als u een zakendiner hebt, waarbij u en uw zakenrelatie hun partner meebrengen, is de kans groot dat de fiscus op zijn minst een deel van de kosten niet zal aanvaarden.

Wanneer: De fiscus gaat er in principe van uit dat zakenlunches doorgaan tijdens de week. Houdt u een (zakelijk) etentje tijdens het weekend, dan zal de controleur snel vermoeden dat het eigenlijk om een privé-etentje gaat.
Maar waar u gaat eten, zou eigenlijk geen verschil mogen maken. De hoogte van de rekening is in principe relevant: u kunt dus zowel naar een broodjeszaak gaan als naar een sterrenrestaurant. De prijs wordt alleen een probleem als het echt excessief wordt. De fiscus aanvaardt immers geen kosten die op onredelijke wijze de beroepsbehoefte overtreffen. Wanneer kosten onredelijk zijn, is een feitenkwestie. Een wat overdreven voorbeeld: als u een jaarlijks inkomen aangeeft van 15.000 euro en u wil voor 4.000 euro restaurantkosten aftrekken.

Niet zwart-wit

De discussie is niet zwart-wit. In de praktijk is er altijd interpretatie. Probeer dus uw controleur met de nodige bewijzen te overtuigen dat uw restaurantbezoek wel degelijk een beroepskarakter had. Lukt dat niet, leg dan uw zaak voor aan de rechtbank.

Uitzondering voor vertegenwoordigers in de voedingssector

De restaurantkosten van vertegenwoordigers in de voedingssector zijn wel volledig aftrekbaar. De fiscus past deze uitzondering strikt toe: alleen wie producten voor menselijke consumptie verkoopt, komt in aanmerking. Vallen dus buiten de regel: verkopers van eetservies, keuken(machine)s, rookwaren en dierenvoedsel.

Ten slotte een woordje over de btw

Btw op restaurantkosten is niet aftrekbaar. U kunt de btw dus niet recupereren. Dit wordt deels gecompenseerd doordat u 69 % van de restaurantkosten inclusief btw, in de inkomstenbelasting aftrekt.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.