Vervoerdiensten bij uitvoer: niet langer vrijgesteld van BTW?

Gepost op

Op vandaag kunnen (vervoers)diensten die rechtstreeks verband houden met de uitvoer van goederen buiten de Europese Unie genieten van een vrijstelling van btw. Dit zal echter veranderen vanaf 1 september 2022.

Enkel ‘rechtstreekse’ vervoerdiensten bij uitvoer nog vrijgesteld

Voortaan zal er enkel nog een vrijstelling van btw mogelijk zijn wanneer de vervoerdiensten rechtstreeks verband houdt met de export. Dit is enkel het geval wanneer de dienst rechtstreeks wordt verleend aan de uitvoerder of de ontvanger van de goederen. Wanneer beroep wordt gedaan op een onderaannemer voor het vervoer - wat in de praktijk vaak gebeurt -, kan dit voor problemen zorgen. Een voorbeeld kan dit verduidelijken:

Een Belgische vennootschap A verkoopt goederen aan een Britse verkoper B. Vennootschap A staat ook in voor het afleveren van de goederen en doet hiervoor beroep op een transporteur C. Indien transporteur C het vervoer zelf uitvoert, is er geen probleem en dient zij geen btw aan te rekenen op haar vergoeding. Een andere mogelijkheid is echter dat transporteur C beroep doet op transporteur D als onderaannemer om het vervoer in goede banen te leiden. Transporteur D zal op de vergoeding die zij aan transporteur C aanrekent wel btw moeten aanrekenen.

Voortaan is het dus van belang om bij de uitvoer van goederen buiten de Europese Unie altijd goed na te gaan in welke exacte hoedanigheid de transporteur optreedt. Indien wordt opgetreden als onderaannemer waarbij geen rechtstreeks verband/contract is met de uitvoerder, zal men btw moeten aanrekenen op zijn factureren.

BTW op vervoerdiensten vanaf 1 september 2022

Initieel zou de wijziging reeds in werking treden op 1 april 2022. Om de betrokken dienstverleners echter de kans te geven om zich voldoende voor te bereiden en hun systemen aan te passen, werd uiteindelijk beslist om de inwerkingtreding uit te stellen tot 1 september 2022.

Desalniettemin is er nog steeds veel commotie over de geplande wetswijziging en gaan er stemmen op om de nieuwe regeling alsnog te herbekijken. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.