U gaat elektrisch (of hybride): wat met uw laadpaal?

Gepost op

Als u de aankoop van een nieuwe (bedrijfs)wagen in het verschiet hebt, dan is de kans steeds groter dat een elektrisch – of op zijn minst hybride – model zal zijn. Elektrisch, dat betekent dan ook opladen. Ondanks dat dit ook gewoon via het stopcontact kan, is dit vaak niet aangewezen en is het te verkiezen om thuis een laadpaal te installeren.

Een laadpaal is natuurlijk weer een extra kost. Deze kost kan echter worden gedragen door uw vennootschap/werkgever en kan bovendien aanleiding geven tot een (verhoogde) fiscale aftrek of belastingvoordeel. Samengevat bestaan er volgende mogelijkheden:

U krijgt een laadpaal bij uw bedrijfswagen

Indien u een elektrische bedrijfswagen krijgt, zal normaal ook voorzien worden in de installatie van een laadpaal op uw thuisadres. Zodoende kan u de wagen thuis makkelijk opladen.

Aangezien de installatiekost wordt gedragen door uw vennootschap/werkgever, zal deze hierop een (verhoogde) fiscale aftrek kunnen claimen.

Dat u naast de wagen zelf, ook de beschikking krijgt over een laadpaal zorgt in principe niet voor een verhoogd voordeel alle aard. Ook de door de bedrijfswagen verbruikte elektriciteit kan – onder voorwaarden - door de vennootschap/werkgever worden terugbetaald zonder dat hierop bijkomende belastingen verschuldigd zijn.

U installeert zelf een laadpaal, maar deze wordt (gedeeltelijk) terugbetaald

De vergoeding die u van uw vennootschap/werkgever ontvangt voor de installatie van de laadpaal wordt beschouwd als gewoon loon. Bijgevolg zijn hier ook gewoon sociale bijdragen en belasting over verschuldigd. De bijdrage is aftrekbaar in hoofde van de vennootschap/werkgever, maar gelet op de hoge belasting bij de verkrijger is dit dus een minder interessante optie.

U zal in dit geval echter ook in aanmerking komen voor een belastingvermindering in de personenbelasting (zie hieronder).

U investeert privé in een laadpaal

Idealiter komt uw vennootschap/werkgever tussen bij de installatie van de laadpaal. Mocht dit toch niet het geval zijn, kan u uiteraard nog steeds zelf een laadpaal laten installeren op eigen kosten.

Wanneer de laadpaal aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan u – binnen bepaalde grenzen en onder voorwaarden - echter in aanmerking komen voor een belastingvermindering in uw personenbelasting. Voor de details verwijzen wij naar ons eerder artikel hieromtrent en voor verdere vragen blijven wij uiteraard ter uwe beschikking.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.