Grondstoffen worden schaars en duur. Hoe kan u dit contractueel vastleggen?

Gepost op

Wie bouwt of renoveert, heeft het alvast gemerkt. De prijzen van de bouwmaterialen staan hoog, zeer hoog. Niet alleen de bouwsector ervaart dit. Heel wat sectoren kampen met een tekort aan grondstoffen zoals hout, staal, aluminium, isolatie … Nog een gevolg van de corona-crisis waardoor de prijzen voor deze materialen de lucht in schieten. Goede afspraken en clausules in contracten zijn noodzakelijk om verrassingen te voorkomen.

Als aannemer of leverancier bent u vast geneigd om geen vaste prijzen voor materiaal meer te gebruiken. Zo houdt u ruimte om stijgende kosten alsnog te kunnen doorrekenen. Anderzijds zullen klanten hier niet graag op intekenen omwille van de onzekerheid die een dergelijke aanpak met zich meebrengt. Een problematische situatie waardoor uw rentabiliteit in het gedrang komt.

Objectieve parameters met de prijsaanpassingsclausule

U kan opteren om een prijsaanpassingsclausule op te nemen in uw contract. Hierdoor is het mogelijk om, op basis van objectieve parameters zoals bijvoorbeeld de I-Index of ABEX-index, alsnog een prijsstijging door te voeren. Indien deze correct wordt bepaald in de clausule en dit door de klant aanvaard wordt, kan u hier later bij stijgende prijzen gebruik van maken. De wetgeving legt wel enkele voorwaarden op waaraan de clausule moet voldoen.

Opnieuw onderhandelen

De wereldwijde pandemie was uiteraard onvoorzien en veroorzaakte onverwachte situaties. Vaak weten beide partijen niet wat te doen en moet het contractuele evenwicht tussen klant en leverancier hersteld worden. Dit kan op voorhand opgenomen worden via een hardshipclausule in het contract. Deze clausule voorziet dat de contractpartijen verplicht zijn opnieuw te onderhandelen wanneer er bij één van de partijen ernstige wijzigingen zijn  door onvoorzienbare en onvermijdbare situaties. Zoals de pandemie dus.

Wanneer is overmacht mogelijk?

Indien u er niet in slaagt om tijdig te leveren omwille van de schaarste wilt u uiteraard ook ongenoegen bij de klant vermijden. Daarom is het interessant om de juiste clausules in verband met levertermijnen en schadevergoedingen op te nemen in uw algemene voorwaarden.

Tot slot is er uiteraard nog de mogelijkheid om overmacht in te roepen indien u volledig onmogelijk bent om de overeenkomst uit te voeren zoals afgesproken. Hou er ook rekening mee dat er bij overmacht alsnog kosten of schadevergoeding mogelijk zijn indien overmacht niet correct wordt toegepast.

Een goede communicatie tussen klant en leverancier en waterdichte algemene voorwaarden en contracten zijn belangrijk om onvoorziene omstandigheden tegen te gaan. Laat daarom zeker deze contracten juridisch nakijken zodat u in toekomstige verbintenissen niet meer voor verrassingen komt te staan.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.