Hoe kies ik de juiste boekhouder?

Gepost op

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht je boekhouding bij te houden zodat je een realistische kijk hebt op de financiële situatie van jouw bedrijf. Indien je goed overweg kan met cijfers en op de hoogte bent van de wetgeving, kan je jouw boekhouding zelf doen. Echter in de meeste gevallen wordt dit uitbesteed aan een boekhouder of accountant. Maar hoe kies je nu de juiste boekhouder voor jouw onderneming? Wij geven je alvast graag enkele tips om rekening mee te houden.

Niet tevreden met jouw huidige boekhouder?

Vaak kloppen ondernemers aan bij kennissen, vrienden of andere ondernemers en wordt een boekhouder gekozen via mond-aan-mondreclame. Dat is een goede tactiek want zo krijg je meer dan enkel zijn contactgegevens. Je komt ook relevante info te weten over zijn werkwijze.

Toch merken we dat heel wat ondernemers na verloop van tijd frustraties ontwikkelen bij hun huidige accountant. De afstand is te groot, waardoor je teveel tijd spendeert om je boekhouder te  bezoeken. Je hebt enkel contact met de secretaresse, welke vaak niet op volledig op de hoogte is van jouw dossier. Je krijgt verschillende contactpersonen en je weet niet wie je moet aanspreken bij een specifiek probleem. Je boekhouder werkt nog niet digitaal waardoor je geen duidelijk overzicht meer hebt van jouw documenten en facturen…

Tips om de juiste boekhouder te vinden

Herken jij jezelf in bovenstaande frustraties en ben je op zoek naar een nieuwe boekhouder? Of ben je een startende ondernemer die voor het eerst een boekhouder moet kiezen? Wij geven je graag enkele tips waarop je moet letten bij het kiezen van de juiste boekhouder.

  1. Expert in jouw branche: ben je bezig met de overname of juist me de stopzetting van jouw bedrijf? Heb je een KMO, ben je particulier of zelfstandige? Zorg ervoor dat je een boekhouder kiest die de nodige expertise heeft in jouw specifieke branche en thuis is in jouw sector.
  2. Betrouwbaar: een goede boekhouder is eveneens een vertrouwenspersoon op wie je kan rekenen. Hij luistert naar jouw wensen en anticipeert tijdig op de snel veranderende wetgeving waardoor je voor minder verrassingen komt te staan.
  3. Advies op maat: niet alle ondernemerstypes kunnen op een identieke manier geadviseerd worden. Zorg ervoor dat je met de juiste persoon voor jouw onderneming in contact komt en dat je advies krijgt op maat van jouw bedrijf.
  4. Duidelijke communicatie: kies een boekhouder die transparant met jou communiceert en jou op de hoogte houdt van de financiële status van jouw bedrijf. Je wilt namelijk een boekhouder onder de arm nemen zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.
  5. Persoonlijke begeleiding: vaste contactpersonen zorgen ervoor dat je een vast aanspreekpunt hebt waar je met al jouw vragen terecht kan. Zo heb je steeds iemand die volledig op de hoogte is van jouw dossier.
  6. Steeds bereikbaar: een goede boekhouder is iemand die tijd voor je vrijmaakt wanneer je belt met een dringende vraag. Kies daarnaast voor een boekhouder die in jouw buurt gevestigd is zodat je efficiënt een persoonlijke afspraak kan inplannen zonder teveel kostbare tijd te verliezen.
  7. Proactief: een bekwame boekhouder denkt met jou mee en geeft proactief advies over nieuwe ontwikkelingen in de fiscale en financiële wereld.
  8. Beroepsbekwaam: zorg ervoor dat je een boekhouder vindt die complexe materie kan verduidelijken aan jou als leek. Een probleem complex maken kan iedereen, maar het komt er als adviseur op neer om een moeilijke materie eenvoudiger voor te stellen zodat je als ondernemer vlot kan beslissen.

Hoeveel kost een boekhouder?

Hoeveel een boekhouder kost is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Welke diensten hij voor je uitvoert, welke activiteiten jouw bedrijf voert, wat de grootte is van jouw bedrijf, of je een bedrijf in hoofd- of bijberoep hebt, hoeveel contactmomenten je per jaar wil hebben, …

Een correct boekhouder zorgt voor een prijs op maat. Zorg ervoor dat je de tarieven op voorhand goed doorspreekt zodat je weet waar je aan toe bent, als het niet exact kan ingeschat worden vraag dan wel een prijsvork waarbinnen deze opdracht wordt geraamd.

Een andere tip die we graag willen meegeven is dat je op een kwalitatieve boekhouder niet teveel moet willen besparen. Een goede boekhouder verdient zijn tarief ook terug via fiscale optimalisaties.

Klaar om een boekhouder te kiezen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe boekhouder die jou helpt om groei te realiseren met een gezond rendement op lange termijn? Met onze handige tips, kan je zeker en vast de juiste boekhouder voor jouw onderneming kiezen. Heb je nog hulp nodig? Je mag ons steeds contacteren!

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.