E-mail nu ook wettelijk erkend als communicatiemiddel

Gepost op

U kan zich waarschijnlijk geen wereld meer voorstellen zonder e-mails. We gebruiken ze dagelijks om te communiceren. Ook in het kader van ons werk, communiceren we dagelijks via e-mail.  

Tot recent werd een e-mail echter niet wettelijk erkend als een manier om kennisgevingen te verrichten. Dit is louter het gevolg door verouderde wetgeving aangezien de rechtspraak e-mails al wel langer erkent.  

Met de aanpassing van het Burgerlijk Wetboek werd ook de erkenning van e-mails ingeschreven. Zodoende werd de rechtspraak ondertussen ook omgezet in wetgeving. Hierdoor is hiervoor nu een wettelijke basis en minder rechtsonzekerheid.

Vraag een ontvangstbevestiging 

Het zal wel van belang zijn om vooraf af te spreken via welk e-mailadres de communicatie mag lopen en dat de betrokkene akkoord is met het ontvangen van e-mails.  

Zo zal u zelf moeten verzekeren dat de bestemmeling redelijkerwijs kennis heeft kunnen nemen van het bericht. In de praktijk kan dit door enerzijds een ontvangstbevestiging te vragen of doordat de ontvanger heeft geantwoord op uw email.  

U dient nog steeds wel te letten op de bepalingen van uw overeenkomst. Als deze voorziet dat bepaalde communicatie bijvoorbeeld enkel via een schrijven kan (bv. opzegging overeenkomst), zal u dit moeten naleven. Hetzelfde geldt wanneer de kennisgeving aangetekend moet worden afgeleverd.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.