Fiscale controles: wat u moet weten

Via fiscale controles wil de belastingdienst ondernemingen aanzetten om hun fiscale verplichtingen correct na te komen. Dit kunnen controles zijn op de vennootschapsbelasting, op de personenbelasting of op de btw. Hierbij worden veelal ondernemingen geselecteerd die slechter scoren op een aantal indicatoren en dus een groter fiscaal risico inhouden, maar ook ondernemingen die niets te verbergen hebben worden weleens gecontroleerd. Met een deskundige boekhouder onder de arm beperkt u niet alleen uw fiscaal risico, u wordt ook bijgestaan indien u te maken krijgt met een fiscale controle.

De kans op een fiscale controle verminderen

Er zijn gelukkig een aantal factoren die, wanneer ze in acht worden genomen, de kans op een fiscale controle grondig verminderen. Dit zijn enerzijds zaken waar u zelf rechtstreeks invloed op heeft zoals:

  • Niet meer uitgeven dan u verdient
  • Ervoor zorgen dat uw inkomsten niet te veel schommelen
  • Niet te veel afwijken van soortgelijke bedrijven in de sector

Anderzijds doet ook een overzichtelijke boekhouding en het zorgvuldig bijhouden van documenten heel veel aangaande het beperken van uw fiscaal risico. Wanneer de fiscus bepaalde documenten vraagt, moet u in staat zijn om deze informatie te verschaffen. Wanneer u samenwerkt met een professionele boekhouder geniet u sowieso al van deze voordelen.

Assistentie van een boekhouder bij fiscale controles

Uiteraard heeft elke onderneming wel eens te maken met fiscale controles. Als specialist in accountancy & fiscaliteit, helpen wij onze klanten bij zowel de voorbereiding als de vertegenwoordiging tijdens het gesprek. Uw vaste vertrouwenspersonen binnen Ac|s Accountants kennen uw dossier door en door. Kortom: wanneer u uw boekhouding bij ons uit handen geeft, kan u op beide oren slapen.

Fiscale controles ten tijde van de coronacrisis

Ook de coronacrisis heeft impact op ficale controles. Doorgaans mochten belastingcontroleurs doorlopend een controle ter plaatse komen doen in uw zaak. Omdat we het afgelopen jaar contacten zoveel mogelijk moesten beperken, heeft de fiscus belist om alle niet-essentiële controles ter plaatse uit te stellen. Controles die nodig zijn om de fiscale belangen van de staat te beschermen, blijven gewoon doorgaan.

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Desmedtstraat 23, 2320 Hoogstraten
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout

Blijf up to date!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.