Vaak gestelde vragen

Hoe kan ik de inhoudingsplicht controleren bij werken in onroerende staat?

In bepaalde gevallen zijn, opdrachtgevers, aannemers of onderaannemers verplicht om een bepaald percentage van het factuurbedrag in te houden wanneer zou blijken dat de aannemer of onderaannemer met wie zij samenwerken, fiscale of sociale schulden zou hebben.

Om deze inhoudingsplicht op een gemakkelijke manier te controleren, werd er een mobiele onlinedienst ontwikkeld: www.checkinhoudingsplicht.be. U dient enkel te beschikken over het ondernemingsnummer. Het is van belang dat u dit nakijkt op de datum dat u de factuur betaalt. Via deze link kan u zowel de sociale als de fiscale schulden nagaan.

Is het (buitenlands) btw-nummer van mijn klant geldig?

Ga kijken op volgende website.

Daar typt u het land en het btw-nummer in en enkele seconden nadat u op ‘verificatie’ heeft geklikt, krijgt u de mededeling of het btw-nummer al dan niet geldig is.

Moet ik zelf investeren in specifieke soft- of hardware om gebruik te kunnen maken van het online platform Ac|s Connect?

In principe niet. Naast uw computer is een scanner het enige toestel dat u nodig heeft om facturen door te sturen.

Ac|s Connect is overigens volledig gratis voor onze klanten.

Meer info over ons digitaal platform vindt u terug via deze link.

Hoe verander ik van accountant/boekhouder?

1. U bekijkt eerst hoe lang uw opzegtermijn loopt en dient deze te respecteren. Heeft u geen opzegtermijn afgesproken met uw vorige accountant/ boekhouder (via een contract) dan staat het u vrij om op eender welk ogenblik een einde aan de samenwerking te maken.

2. U tekent bij uw nieuwe accountant/ boekhouder een volmacht dat deze uw dossier mag overnemen.

3. U spreekt af vanaf wanneer uw accountant/ boekhouder uw dossier mag overnemen.

4. Daarna contacteert uw nieuwe accountant/ boekhouder uw vorige accountant/ boekhouder dat hij uw dossier volledig zal overnemen.

5. Er wordt samen een overdrachtstermijn afgesproken en daarna ontvangt uw nieuwe accountant/ boekhouder uw volledige boekhouding en verloopt alles via uw nieuwe accountant/ boekhouder.

Mijn vennootschap is gevestigd in een ander land, maar ik wil me in België laten vertegenwoordigen. Hoe pak ik dat aan?

Ook hiervoor kunt u bij Ac|s Accountants terecht. We kunnen namelijk ook optreden als fiscaal vertegenwoordiger in België.

Als ondernemer wens ik in het buitenland zaken te doen. Kan Ac|s Accountants me hierbij helpen?

Absoluut. Ac|s Accountants is namelijk lid van Premier International, een wereldwijd netwerk van middelgrote accountants- en adviesbureaus.

Via Premier International kunnen wij uw internationale ambities ondersteunen.

Meer informatie hieromtrent kan u terugvinden via deze link

Ik heb een vennootschap. Kan ik de boekhouding uitbesteden aan Ac|s Accountants?

Natuurlijk! U kan bij ons terecht voor uw gehele boekhouding: voor de btw-aangiftes, jaarafsluiting, aangifte vennootschapsbelasting en alle andere boekhoudkundige formaliteiten.

Daarnaast kunnen wij u adviseren in een eventuele fiscale optimalisatie van uw onderneming.

Via onze contactpagina kan u onze verschillende vestigingen terugvinden.

Hoe kan ik mij abonneren op de nieuwsbrieven van Ac|s Accountants?

Regelmatig publiceren wij op onze website artikels die voor vele ondernemers interessant kunnen zijn. U kan er ook voor zorgen steeds een melding in uw mailbox te krijgen bij publicatie van een nieuw artikel door u te abonneren via de link
Bieden bovenstaande vragen geen antwoord? Neem gerust contact op met onze klantendienst of maak een afspraak in een van onze kantoren. “