Aangifte personenbelasting: wat u moet weten

De personenbelasting heeft betrekking op iedere Belgische belastingplichtige. Voor heel wat ondernemingen is deze belasting een wirwar van regels en uitzonderingen. Gelukkig kan u deze volledig overlaten aan een professionele boekhouder. Zo kan u zich focussen op het leiden en begeleiden van uw zaak.

Hoe verloopt de personenbelasting voor een eenmanszaak?

In een eenmanszaak wordt het netto-inkomen belast volgens de belastingschijf waarin u uzelf bevindt. Zo bestaan er vier belastingschijven. Hoe meer winst uw onderneming maakt, hoe meer belastingen u afstaat. Hierbij is het laagste tarief dat u kan betalen 25% en het hoogste tarief 50%. Wel heeft iedereen recht op een belastingvrije som, een basisbedrag waarop geen belastingen moeten betaald worden. Zo steunt het Belgisch belastingstelsel de ondernemers met een lagere winst.

Hoe de aangifte personenbelasting indienen?

Er zijn in principe drie verschillende mogelijkheden om de aangifte van de personenbelasting in te dienen.

  • Via Tax-on-web: Tax-on-web is het Belgische webplatform van het ministerie van financiën.  De meeste eenmanszaken en boekhoudkantoren die een mandaat krijgen, doen ondertussen beroep op dit online platform. Om in te loggen hebt u enkel een identiteitskaart en een kaartlezer nodig.
     
  • Per post: daarnaast is er ook de mogelijkheden om de aangifte van de personenbelasting via de post naar de administratie te versturen. Let op: de deadline ligt hier doorgaans vroeger dan bij zijn digitale variant.
     
  • Met een volmacht aan uw dossierbeheerder: via deze weg geeft u een mandaat aan uw dossierbeheerder om uw personenbelasting in te dienen via Tax-on-web.  

Deze laatste is natuurlijk de veiligste optie. Zo vermijdt u niet alleen de herinneringsbrief in september voor niet-ingediende aangiftes, u bespaart uzelf ook heel wat kostbare tijd. Bovendien zijn onze boekhouders volledig thuis in de verschillende regelgevingen waardoor we deze op een gunstige manier kunnen toepassen. Naast het indienen van de aangifte personenbelasting, kan een boekhouder van Ac|s Accountants u ook fiscaal advies verlenen. Dan bekijken we samen hoe u kan besparen op uw belastingen.

 

Een checklist voor uw aangifte personenbelasting ontvangen?

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Desmedtstraat 23, 2320 Hoogstraten
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout

Blijf up to date!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.